BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Κάνετε μαζί μας... Ρουά Ματ στην ενημέρωση...

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ


Τα πρώτα χιόνια έκαναν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους στα ορεινά της χώρας και τα χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση του καιρού, προκειμένου να αποκτήσουν σύντομα «ζωή».
Οι υπεύθυνοι έχουν εργαστεί πυρετωδώς και έχουν ολοκληρώσει τις περισσότερες εργασίες συντήρησης, ώστε οι πίστες του σκι να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες.


Στα λευκά ντύθηκε η κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν του νομού Πέλλας, με το θερμόμετρο να δείχνει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Οι νιφάδες μπορεί να δημιούργησαν την ανάλογη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, ωστόσο προς το παρόν στο χιονοδρομικό λειτουργεί μόνο το σαλέ, καθώς η συντήρηση των αναβατήρων θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες.
«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τα χιόνια και τους επισκέπτες, λάτρεις του σκι», δήλωσε ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, κ. Ιορδάνης Τσομπασίδης.
Οι απαραίτητες εργασίες, ενόψει της χειμερινής περιόδου, έγιναν και στο χιονοδρομικό κέντρο «3 - 5 Πηγάδια» της Νάουσας. Στους αναβατήρες ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος και η συντήρηση για την ασφαλή λειτουργία, ενώ στις πίστες του σκι έγιναν εργασίες κοπής και καθαρισμός των χόρτων.
«Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε προμηθευτεί και αλάτι και πλέον περιμένουμε τα χιόνια και τους επισκέπτες. Το χιονοδρομικό προσφέρει πολλά στην περιοχή, καθώς κινείται όλη η τοπική οικονομία και η αγορά», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Τάσος Καραμπατζός.
Τις νιφάδες χιονιού αναμένουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου, στη Φλώρινα, το οποίο συνήθως κάνει «πρεμιέρα», στα μέσα Νοεμβρίου.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο χιονοδρομικό, με πολλούς αναβατήρες και πίστες, εκ των οποίων η μία νυχτερινή, για τους λάτρεις του βραδινού σκι.
Οι πίστες είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και τους λάτρεις του σνόουμπορντ, ενώ από την κορυφή του χιονοδρομικού, η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι μοναδική.
«Έτοιμο» να υποδεχτεί τουρίστες είναι και το Σέλι στο νομό Ημαθίας, το μοναδικό χιονοδρομικό που δεν είναι δημοτικό αλλά ανήκει στον ΕΟΤ, το δεύτερο σε μέγεθος της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. «Για την πόλη της Βέροιας η ύπαρξη του χιονοδρομικού διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς, όταν ο καιρός βοηθά, υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοινού. Υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση και στην πόλη και είναι ένας παράγοντας αναπτυξιακός που ενισχύει την τοπική οικονομία», δήλωσε η δήμαρχος Βέροιας, κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.
Σε χειμωνιάτικους ρυθμούς έχουν αρχίσει να κινούνται και τα χιονοδρομικά κέντρα Βίτσι στην Καστοριά, Ελατοχώρι στην Πιερία, Βασιλίτσα στα Γρεβενά, Λαϊλιά στις Σέρρες και Φαλακρό στη Δράμα. Στο τελευταίο, συνεχίζονται οι διαδικασίες συντήρησης του χιονοδρομικού, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί τους χιλιάδες χιονοδρόμους και φίλους του βουνού.